XAMPP és una distribució d’Apache que inclou diversos programaris lliures. El nom és un acrònim compost per les inicials dels programes que el constitueixen: el servidor web Apache, els sistemes relacionals dadministració de bases de dades MySQL i MariaDB, així com els llenguatges de programació Perl i PHP. La inicial X s’usa per representar els sistemes operatius Linux, Windows i Mac OS X.
Apache: el servidor web de codi obert és l’aplicació més utilitzada globalment per al lliurament de continguts web. Les aplicacions del servidor són ofertes com a programari lliure per l’Apache Software Foundation.
MySQL/MariaDB: amb MySQL, XAMPP compta amb un dels sistemes relacionals de gestió de bases de dades més populars del món. En combinació amb el servidor web Apache i el llenguatge PHP, MySQL serveix per a lemmagatzematge de dades per a serveis web. A les versions actuals de XAMPP aquesta base de dades s’ha substituït per MariaDB, una ramificació (“Fork”) del projecte MySQL.
PHP: és un llenguatge de programació de codi de costat del servidor que permet crear pàgines web o aplicacions dinàmiques. És independent de plataforma i suporta diversos sistemes de bases de dades.
Perl: aquest llenguatge de programació s’usa a l’administració del sistema, al desenvolupament web ia la programació de xarxa. També permet programar aplicacions web dinàmiques.
A més d’aquests components principals, aquesta distribució gratuïta també inclou, segons el sistema operatiu, altres eines com ara el servidor de correu Mercury, el programa d’administració de bases de dades phpMyAdmin, el programari d’analítica web Webalizer, OpenSSL, Apache Tomcat i els servidors FTP FileZilla o ProFTPd.
Dominis web
Compra i registra el teu domini ideal
Domina el mercat amb la nostra oferta 3×1 a dominis
El teu domini protegit amb SSL Wildcard gratis
1 compte de correu electrònic per contracte
Àmbits d’aplicació
Un servidor XAMPP es pot instal·lar ràpid i fàcilment com a sistema de test local sota Linux, Windows i Mac OS X amb un únic fitxer executable. El paquet del programari conté els mateixos components que s’utilitzen a qualsevol servidor web, de manera que permet als desenvolupadors testar projectes localment i transferir-los còmodament a sistemes reals. No obstant això, XAMPP no es recomana com a servidor públic, ja que, per tal de mantenir la facilitat d’ús hi ha certes limitacions quant a seguretat.
Consell
Necessiteu un servidor per al vostre projecte web? Amb IONOS podeu llogar fàcilment el vostre servidor online. IONS té la solució perfecta per a cada projecte web! Des de servidors virtuals per a projectes mitjans i llargs, fins a servidors cloud per a una flexibilitat màxima i servidors dedicats a requisits més complexos.
Instal·lar XAMPP
El nostre tutorial de XAMPP mostra la instal·lació del paquet a Windows. Si utilitzeu Linux o Mac OS X, el procés d’instal·lació pot variar.
Pas 1: Descàrrega
Les versions amb PHP 5.5, 5.6 o 7 es poden descarregar gratuïtament des de la pàgina del projecte Apache Friends.
Pas 2: Executar el fitxer .exe
Un cop descarregat el paquet, pots executar el fitxer .exe fent-hi doble clic.
Pas 3: Desactivar el programa antivirus
Es recomana desactivar el programa antivirus fins que tots els components estiguin instal·lats, ja que podeu obstaculitzar el procés d’instal·lació.
Instal·lar XAMPP: desactivar el programa antivirus
Abans d’iniciar la instal·lació de XAMPP és recomanable desactivar temporalment l’antivirus
Pas 4: Desactivar l’UAC
També el control de comptes d’usuari (User Account Control, UAC) pot interferir a la instal·lació, ja que limita els drets d’escriptura a la unitat de disc C:\. Per saber com desactivar temporalment l’UCA us podeu adreçar a les pàgines de suport de Microsoft.
Instal·lar XAMPP: desactivar l’UAC
També el Control de comptes d’usuaris (UAC) pot impedir la instal·lació de XAMPP
Pas 5: Iniciar l’assistent d’instal·lació
Un cop superats aquests passos, apareix la pantalla inicial de l’assistent per instal·lar XAMPP. Per ajustar les configuracions de la instal·lació es fa clic a “Next”.
Pantalla d’inici de l’assistent d’instal·lació de XAMPP
Amb l’aparició de la pantalla inicial de l’assistent comença la instal·lació de XAMPP
Pas 6: Selecció dels components del programari
A la rúbrica “Select components” es poden excloure de la instal·lació components aïllats del paquet de programari de XAMPP. Es recomana la configuració estàndard per a un servidor de prova local, amb la qual s’instal·len tots els components disponibles. Confirma la selecció fent clic a “Next”.
Instal·lar XAMPP: Selecció dels components
Al quadre de diàleg “Select Components“ es poden seleccionar o deseleccionar els components que s’instal·laran
Pas 7: Selecció del directori per a la instal·lació
En aquest pas s’escull el directori on s’instal·larà el paquet. Si s’ha triat la amb la configuració estàndard es crearà una carpeta amb el nom XAMPP a C:\.
Instal·lar XAMPP: selecció de la carpeta on es guardaran els fitxers
En un pas següent, se selecciona el directori on s’instal·laran els fitxers
Pas 8: Iniciar el procés d’instal·lació
L’assistent extreu els components seleccionats i els desa al directori escollit en un procés que pot durar alguns minuts. L’avenç de la instal·lació es mostra com una barra de càrrega de color verd.
Instal·lar XAMPP: començament del procés d’instal·lació de XAMPP
A continuació comença el procés d’instal·lació en el qual es descomprimeixen els elements de programari seleccionats i s’instal·len al directori que s’ha definit als preajustaments
Pas 9: Configura Firewall
Durant el procés d’instal·lació és freqüent que l’assistent avisi del bloqueig del Firewall. A la finestra de diàleg pots marcar les caselles corresponents per permetre la comunicació del servidor Apache a una xarxa privada oa una xarxa de treball. Recorda que no es recomana fer-lo servir en una xarxa pública.
Configuració de Firewall
Durant la instal·lació caldrà reconfigurar el tallafocs perquè no bloquegi components del servidor Apache
Pas 10: Tancar la instal·lació
Un cop extrets i instal·lats tots els components pots tancar l’assistent amb la tecla Finish. Per accedir immediatament al tauler de control només cal marcar la casella que pregunta si volem fer-ho.
Instal·lar XAMPP: tancar la instal·lació
Fent clic a “Finish” es tanca l’assistent d’instal·lació de XAMPP
Panell de control de XAMPP
A la diàfana interfície d’usuari del tauler de control es protocol·len totes les accions i és possible activar o desactivar els mòduls per separat amb un simple clic. A més, es disposa de diverses utilitats com:
Config: per configurar XAMPP així com altres components aïllats.
Netstat: mostra tots els processos en funcionament a l’ordinador local
Shell: llança una finestra d’ordres UNIX
Explorer: obre la carpeta XAMPP a l’explorador de Windows
Services: mostra tots els serveis en funcionament
Help: inclou enllaços a fòrums d’usuaris
Quit: utilitzar per sortir del tauler de control
Panell de control de XAMPP
Al Tauler de Control l’usuari pot iniciar o finalitzar els diferents mòduls per separat
Iniciar mòduls
A la part superior es poden iniciar o interrompre els mòduls de XAMPP per separat mitjançant les ordres “Start” i “Stop” sota “Actions”. Els mòduls que s’han activat apareixen marcats en verd.
Mòduls actius al Panell de Control de XAMPP
Els mòduls actius apareixen al Panell de Control marcats en verd
Si un d’ells no pot ser iniciat per un error, es mostrarà marcat en vermell. Les notificacions d’error protocol·lades a la part inferior ajuden a trobar les causes de l’error.
Ajustar XAMPP
Una causa freqüent d’errors en l’ús d’Apache és un port bloquejat. La configuració estàndard XAMPP sol assignar al servidor web el port principal 80 i el port SSL 443, però solen estar bloquejats per altres programes. A la figura anterior es mostra un conflicte amb el programa de missatgeria instantània Skype, que està usant els ports 80 i 443, per la qual cosa el servidor no es pot iniciar. Hi ha tres possibles solucions:
a. Canviar el port a Skype: per això s’obre Skype ia “Eines” > “Opcions” > “Avançada” > “Connexió” es desmarca la casella on s’indica “Utilitzar els ports 80 i 443 per a les connexions entrants addicionals”.
b. Canviar les configuracions dels ports a Apache: fes clic a la configuració del mòdul Apache (“Config”) i obre els fitxers httpd.conf i httpd-ssl.conf. A httpd.conf canvia el port 80 pel port que vols utilitzar i el mateix es realitza a httpd-ssl.conf amb el port 443. Guarda els fitxers. A la tecla “Config” de la dreta selecciona “Ajustar ports” per poder introduir els canvis realitzats als fitxers conf.
c. Finalitzar Skype: el mètode més senzill d’evitar conflictes amb Skype consisteix a tancar-lo i tornar-lo a iniciar només quan el servidor Apache ja estigui en funcionament.
Mòduls inactius i notificacions d’error al Panell de Control de XAMPP
Les notificacions d’error apareixen en vermell al Tauler de Control amb indicacions per resoldre el conflicte
Administrar els mòduls
Per a cada mòdul hi ha una funció “Admin”.
En fer clic a la tecla Admin del servidor Apache, accediràs a l’adreça web del servidor a través del navegador estàndard de l’equip. Seràs redirigit a la pàgina principal de XAMPP al local host, el domini de la màquina local. El dashboard inclou multitud d’enllaços a pàgines web amb informació útil així com al projecte open source BitNami, que ofereix diverses aplicacions gratuïtes per a XAMPP com ara WordPress o altres CMS. Per accedir a aquesta pàgina principal introduïu l’adreça localhost/dashboard/.
Dashboard del servidor de XAMPP al navegador
Fent clic